zaterdag 10 november 2012

David Jacobse Faes

Rond 1625 wordt David geboren in Sint Annaland. Hij groeit op in een gezin dat niets tekort hoeft te komen met dat zijn vader een zelfstandige boer is.  Hij heeft twee broertjes, Jan en Leendert, en een zus, Marije. Op zijn twaalfde overlijdt zijn moeder. Zijn vader is schepen in het dorpsbestuur.
Aan de overkant van het water, gaat Sint Philipsland toch weer bedijkt worden. Dat was het al eerder, maar ruim een eeuw geleden was het bij een storm ondergelopen en was het zo gelaten. Zus Maijke trouwt in 1644 en gaat met Jan Steenbak in Sint Maartensdijk wonen. Kort daarna trouwt ook David, met zijn Geertie, de dochter van Leunis Crijnssen. Ze krijgen een zoon: Johannes. Maar het leven met Geertie is kort. Al in 1647 overlijdt ze. David is dan 22 jaar. 
Hoe dat was en hoe hij eronder was mag onbekend zijn, we weten wel dat het leven hier voor hem niet eindigt. Hij leert Pieternella van Diest kennen en ze trouwen. Ze blijven in Sint Annaland wonen en er worden in het gezin twee kinderen geboren: Isaak, die heel wat jonger is dan zijn broer Johannes, en Janneken. Net als destijds zijn vader, is David landman en heeft hij zitting in het dorpsbestuur. Een jonge boer en schepen van dertig jaar is hij. 


Het vruchtbare land van Sint-Annaland levert onveranderd gewilde producten op als meekrap, hop, granen en vlas, die vanuit de haven onder andere naar Holland worden vervoerd. Het is een welvarende tijd, en ook het dorp met haar ruim duizend inwoners en de sierlijke Voorstraat straalt dit uit. De rijke hofsteden staan er alsof het nooit anders is geweest. Als de zon op de gevels staat is het in combinatie met het blauw van de lucht een feest om naar te kijken.  


In het voorjaar kleurt fluitenkruid de bermen roomwit, zoals ook nu nog elk jaar. We zullen nooit weten of David het zag en hoe. Of hij gevoelig was voor deze schoonheid en ervan genoot. Of hij op zondagmiddagen wandelde met zijn kinderen tot buiten het dorp om ervan te genieten. Zeker is dat hij er leefde. Zeker is ook dat zijn leven kort was. Als zijn zoon Isaak vijf jaar is, overlijdt David, 35 jaar oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten